from 
Sun 2.04.17
15:18
to 
Sun 16.04.17
15:18

Elastic Habitat

in 
Helena Dietrich & Janneke Raaphorst are currently in residency at "Eau & Gaz" Artist in Residency Program, Eppan Italy.
 
 
Elastic Habitat, Helena Dietrich in samenwerking met Janneke Raaphorst
 

Elastic Habitat onderzoekt het imaginaire, onzichtbare of speculatieve lichaam. De bezoekers worden in een immersieve installatie uitgenodigd om textiele sculpturen te activeren. 
Deze textiele sculpturen zijn gebaseerd op beschrijvingen van de innerlijke leefwerelden, imaginaire en gevoelde lichamen van verschillende individuen. Tijdens één op één sessies met Helena Dietrich werden de omvang, de textuur, de geluiden, het gewicht, het gevoel en de functies van hun imaginaire lichaam verkent en neergeschreven. Deze intrigerende gedetailleerde vormelijke beschrijvingen worden vervolgens met designer Janneke Raaphorst vertaalt naar een materiële realiteit en omgezet naar zogenoemde textiellichamen.

Door deze textiellichamen te dragen kruip je letterlijk onder de huid van een ander, waardoor de grenzen tussen de eigen binnen- en buitenkant vervagen. De verrassende interactie die hieruit ontstaat provoceert een bevraging van de eigen lichaam en identiteit.  Dit “uitrekken van het zelf” stuurt aan op een veranderingsproces van binnenuit naar buiten toe, waardoor een andere lichaamservaring mogelijk wordt, die ons op zijn beurt er toe aanzet anders in de wereld te staan. 
Die interpersoonlijke dialoog die ontstaat door de waarneming van zijn eigen imaginaire lichaam en die van de ander creëert een soort hybride, collectief lichaam. De relatie tussen de onzichtbare en de materiële wereld wordt hier letterlijk voelbaar.

concept: Helena Dietrich in samenwerking met Janneke Raaphorst
voorbereidende onderzoek, individuele sessies: Helena Dietrich
textiele lichamen: Janneke Raaphorst
sounddesign: Lynn Rin Suemitsu
scenografie: in samenwerking met Miriam Rohde
coproductie: Buda, WP Zimmer, Eau&Gaz, nadine vzw, Pianofabriek
met de ondersteuning van Kaaitheater, Campo, Zsenne Art Lab
 
 
Première: herfst, in Veem house for performance, Amsterdam